Solheim gravplass
Solheim gravplass
Les mer om Æreskirkegården på Solheim.
På Solheim gravplass finnes tyske krigsgraver samt en sovjetisk krigsgrav.
Her finner du mer informasjon om utenlandske krigsgraver i Bergen.
Solheim gravplass omfatter totalt 117,5 daa og ble innviet langfredag 6. april 1917. Gravplassen er delt i en øvre og en nedre del av Løbergsveien. Etter at arealet ble ervervet i 1912, utarbeidet Ralph Wilson, den gang vannverkssjef ved Bergen vann- og avløpsvesen, en grundig plan for gravplassen. Han la stor vekt på at Solheim gravplass skulle ha et mer variert og tiltalende utseende enn de tradisjonelle kirkegårdene med sine kvadratiske gravfelt. Buete felt og svingende veier samt samling av familiegravsteder langs hovedveiene ga Solheim sitt karakteristiske preg som vil være viktig å ivareta også i fremtiden. Wilson la stor vekt på valg av trær og busker samt plasseringen av dem. Opparbeidelsen tok i til i 1914 og ble gjennomført av anleggsgartner Ingolf Eide.
I dag er Solheim gravplass et fantastisk skue under kirsebærblomstringen i mai/juni.
På Solheim gravplass ligger graven til far og sønn Lars Søraas
Lars Søraas d.e. 1862-1925, organist som utga Lars Søraas Skulesongbok i 1907. Mest kjent for melodiene til Per Sivles «Den fyrste song» og «Lerka»
Lars Søraas d.y. 1887-1976, lærer, sanger, organist, kordirigent og komponist. I NRK ledet han skolekringkastingsprogrammet Syng med oss. Mest kjent for melodien til Jakob Sandes julesang «Det lyser i stille grender».
Solheim gravplass er Bergens nest største og inneholder 10 233 kistegraver og 8 567 urnegraver.