Gravplassmyndigheten i Stavanger

Kremasjon

Stavanger krematorium

Stavanger krematorium utenfra

Stavanger krematorium ligger vakkert til på Eiganes gravlund og ble innviet i 1943. Dagens ovn ble installert i 2010.

Kremasjon er prosessen der den døde brennes og asken samles i en urne. Urnen kan deretter gravlegges eller asken kan spres i naturen.

Hvis urnen skal gravlegges må den senest settes ned 6 måneder etter dødsfallet. Kremasjon kan derfor være et alternativ hvis man ønsker å ha seremoni med urnen senere enn innen 10 arbeidsdager.

En kremasjon forgår i et lukket anlegg og prosessen tar om lag 90 minutter. Stavanger krematorium er det eneste krematoriet i Sør-rogaland. Her er det også et seremonirom med 176 sitteplasser, og et verdig rom for mindre seremonier og utlevering av askeurner. 

For innbyggere i Stavanger kommune er kremasjon gratis. For utenbys borgere dekkes kremasjonsavgiften vanligvis av bostedskommunen. 

Fra mai 2023 er det innført begrensninger på vekt og kistestørrelse for kremasjon i krematorieovnen i Stavanger. Maks vekt for en kremasjon er 160 kg inkludert kiste. En tom kiste veier fra 35 kilo og oppover. Kistens volum er begrenset til 215 x 75 x 63 cm. Kister utover disse begrensningene må sendes til andre krematorier. Kostandene i disse tilfellene blir i hovedsak dekket av NAV.

Hvem avgjør valget om kremering?

I følge gravferdsloven § 10, kan den som har fylt 15 år selv bestemme om han eller hun vil kremeres. En slik erklæring skal være skriftlig, underskrevet og datert. Hvis det ikke finnes noen erklæring, kan likevel avdøde kremeres med mindre det er kjent at dette var i strid med den avdødes religiøse overbevisning eller ønsker om gravferd. Den som er ansvarlig for gravferden må da avgjøre spørsmålet om kistegravlegging eller kremasjon.

Hvordan foregår seremonien når man velger kreamsjon?

Bisettelse

Ved bisettelse fra krematoriets sermonirom blir kisten stående i seremonisalen til seremoniens slutt. Ved bisettelse fra kirke, gravkapell eller annet seremonirom blir kisten etter seremoniens slutt ført til krematoriet.

Urneseremoni

Man kan velge å ha en seremoni for urne etter at kremasjonen har funnet sted i stedet for bisettelse. Dette gir mulighet for å holde seremonien på et senere tidspunkt enn kravet om gravferd innen ti dager. Seremonien avsluttes med nedsettelse av urnen.

Nedsetting av askeurne

Urnen må settes ned innen seks måneder etter kremasjonen. Ansvarlig for gravferden avtaler tidspunkt for nedsettelse med gravplassmyndigheten eller begravelsesbyrået. Ved bruk at byrå kan det være kostnader. 

Urnen kan også settes ned i stillhet. Det betyr at gravplassbetjeningen setter ned urnen uten andre tilstede.

En askeurne kan settes ned i en kistegrav, urnegrav, minnelund eller urnevegg.

Askespredning

Asken etter kremasjon kan etter søknad til Statsforvalteren spres i naturen. Les mer på statsforvalteren sin nettside om gravferd.

Urnen kan hentes på krematoriet av den som er ansvarlig for gravferden etter fremvisning av innvilget søknad og legitimasjon.

Se video om kremasjon

gravplassforeningens nettside er det samlet noen filmer om kremasjon.