Former for graver og gravlegging
Den som er ansvarlig for gravferden har ansvar for å bestemme om avdøde skal kremeres eller gravlegges i kiste. Det er gravplassmyndigheten som tilviser hvilken grav som skal brukes.KISTEGRAV
Utgangspunktet i lovverket er at gravlegging skal skje raskt etter at dødsfallet har funnet sted. Etter gravplassloven skal kistegravlegging eller kremasjon skje senest 10 virkedager etter dødsfallet. Ved kistegravlegging føres kista etter seremonien til gravstedet hvor jordpåkastelse og senking foregår. Ved anonym grav settes kista igjen i kapellet og gravlegges av gravplassansatte senere.
KISTEGRAV i dobbel dybde
Gravplassforskriften § 18 omtaler kistegravlegging i to nivåer.
Slik lyder bestemmelsens første avsnitt som angår selve graven:
"Kister kan gravlegges i to nivåer i samme grav når festeren eller den som skal være ansvarlig for fri grav ønsker det og forholdene på gravplassen er lagt til rette for det. Den underste kisten skal ved gravlegging gis minst 1,5 meter jordoverdekning". Slike graver omtales gjerne som grav med dobbel dybde.
URNER (I Nome er det ikke egne urnegraver)
Urnen skal, iht. gravplassloven gravlegges senest innen 6 måneder etter dødsfallet. Pårørende kan selv velge om de ønsker å være til stede ved gravlegging av urnen (ikke ved anonym grav). Hvis man vil være til stede kan man også velge om en i familien, eller en av våre ansatte skal senke urnen ned eller ved bruk av urnevegg sette urnen inn i urnenisjen. Videre kan man velge om familien selv skal lukke graven, eller om det skal gjøres av våre ansatte. Hvis pårørende ikke ønsker å være til stede ved gravlegging av urnen, kan gravplassbetjeningen gjøre det uten pårørende tilstede. Pårørende kan be om bekreftelse på at urnen er gravlagt.
NAVNET MINNELUND - pågående prosjekt ved Holla kirke og Lunde kyrkje.
Nome kirkelige fellesråd jobber i disse dager med etablering av navnet minnelund i begge sokn. De navnede urnelundene vil bli etablert nedenfor Holla kirke (Holla kirkegård som er tatt ut av bruk) og ved det nye gravplassområdet ved Lunde kirkegård, med nydelig utsikt over Telemarkskanalen.
Når minnelunden står ferdig vil det kun være mulighet å sette ned urne i jorda. Urnegraven kan festes videre etter frigravperioden mot betaling. Det kan også festes en grav (av samme type) ved siden av mot betaling. Da graven ikke er anonym kan de etterlatte velge å være tilstede ved gravleggingen. Gravene ligger på et samlet felt og er tilknyttet et felles minnesmerke hvor navnet, fødselsdato og dødsdato til avdøde inngraveres på en navneplate som festes til minnesmerket. En kan også velge å inngravere et kort sømmelig minneord og symbol.
UNAVNET MINNELUND
Nome kirkelige fellesråd har ikke dette tilbudet pr. i dag.
ASKESPREDNING (kilde: Statsforvalteren.no)
Dersom du ønsker at asken din skal spres for vinden, kan du selv søke Statsforvalteren om tillatelse. Også etterlatte kan få tillatelse til å spre aske hvis det blir dokumentert at avdøde ønsket dette. Foreldre kan få tillatelse til å spre asken etter avdøde barn under 18 år.
Askespredning er et alternativ til gravlegging. Det er ikke mulighet for å få navn og data på et gravminne dersom du velger askespredning. Det er heller ikke anledning til å dele asken ved at den spres på ulike steder eller ved at en del gravlegges mens en annen del spres for vinden.
Ved spredning i sjøen er det ikke krav om at det skal skje på åpent hav. Askespredning kan tillates også i fjorder, elver, vassdrag og øvrig ferskvann, men området må ha et øde preg. Dersom det er mye fritidstrafikk i området eller det er strender eller mye bebyggelse, vil du normalt ikke få tillatelse. Når det gjelder spredning på land, er det områdets karakter heller enn antall meter over havet som vektlegges. Askepredning blir tillatt i områder som ikke er bebygd, og der området har et øde preg. Det blir lagt vekt på at asken kan tas opp i naturens kretsløp.
Slik søker du
Bruk gjerne det digitale skjema hos Statsforvalteren. Skjemaet er en sikker løsning og krever derfor innlogging via ID-porten. Søknaden behandles av Statsforvalteren i fylket der du ønsker asken spredt.
Du kan selvsagt også søke i form av et vanlig brev. Da sender du søknaden til Statsforvalteren i det fylket der du ønsker asken spredt. For å kunne søke må du ha fylt 15 år.