Former for graver og gravlegging
Den som er ansvarlig for gravferden har ansvar for å bestemme om avdøde skal kremeres eller gravlegges i kiste. Det er gravplassmyndigheten som tilviser hvilken grav som skal brukes.Mennesker er så forskjellige. Vi ser ulikt på livet, har ulike interesser, og føler tilhørighet til ulike sammenhenger. Vi tenker at gravplassen også bør gjenspeile mangfoldet i samfunnet, ved at vi har ulike typer graver og gravsteder.
Det finnes i hovedsak to kategorier graver. Det ene er kistegraver og det andre er urnegraver. Etterhvert kan vi også tilby eget området for spredning av aske, men dette er ikke klart i lovverket enda. Det er allikevel anledning til å søke statsforvalteren om å få gjennomføre askespredning (Se gravplassloven §20)
Her finner du vedtekter våre.
Nedenfor kan du se de ulike tilbudene vi har i Lørenskog.
- Kistegrav
- Urnegrav
- Navnet minnelund
- Tilrettelagt grav
- Anonym grav
- Urnesirkel
- Barnegraver/barneminnepark
Kistegrav
En kistegrav har plass til en kiste, og blir fredet i 20 år etter gravlegging.
Ved nedsetting av kiste vil det være frigrav i 20 år, tilsvarende fredningstiden. Frigrav gjelder kun for innensognsboende. Ved gravlegging av utensognsboende må de betale festeavgift i fra dag en.
Kistegraven kan ikke benyttes til ny kistegravlegging før etter 20 år.
Urner kan imidlertid settes ned i en kistegrav, uavhengig av
fredningstiden, da disse gravlegges grunnere enn kisten og dermed ikke bryter gravfreden. Nedsettelse av urne i kistegrav vil forlenge frigravsperioden med 20 år fra urnen nedsettes i graven. Dette gjelder også for innensognsboende.
Når det er gått 20 år siden gravlegging må ansvarlig for graven (fester) ta stilling til om en ønsker å beholde graven eller om den ønskes slettet.
Dersom ektefelle eller andre ønsker samme gravsted før det er gått 20 år, er det nødvendig å feste to graver ved siden av hverandre. Disse kan ha navnet på samme steinen. I Lørenskog praktiserer vi ikke såkalt dobbel dybde der to kister plasseres over hverandre.
Urnegrav
En urne kan settes ned på en vanlig kistegrav, og det er ikke krav om å vente i 20 år etter at siste kiste er gravlagt, for å kunne sette ned en urne. Det er plass til 8 urner på en kistegrav.
Vi har også egne urnegraver som har plass til 4 urner. På felter med urnegraver, er gravsteiene normalt litt mindre, siden der er mindre plass mellom gravene.
Vi har også ulike varianter av urnegraver, som anonym og navnet minnelund, barneminnelund, og urnesirkler.
Nedsettelse av urne
Urnenedsettelsen kan skje som regel ca 4 uker etter seremoni/dødsfall.
Vi setter ned urner hele året, vi setter ned mandager-fredager på dagtid. Vanligvis deltar pårørende ved urnenedsettelsen. Normalt ledes urnenedsettelsen av kirketjener/gravplassarbeider. Dersom dere har spesielle ønsker, f.eks medvirkning av diakon, eller at det skal leses/synges noe i forbindelse med urnenedsettelsen. Ta kontakt med gravplasskontoret for å høre om dette. Senking av urnen og gjenfylling av graven kan gjerne gjøres av pårørende. Dersom dere ønsker å gjøre dette, sier dere fra om det til kirketjener når dere kommer.
Navnet minnelund
Her har vi laget et sted hvor man får satt opp navneplate med navn, fødsels år og dødsår på. Det er satt opp et fellesminnesmerke som navneplatene blir montert opp på. Her har pårørende anledning til å sette ned avskårne blomster og lys.
Urnen /kisten bli satt ned i området rundt.
Vi har 3 forskjellige typer navnet minnelund. Ta kontakt med gravplasskontoret for å få tilsendt skjema.
Tilrettelagte gravfelt
Ulike livssyn har ulike skikker for gravlegging.
På Lørenskog har vi tilrettelagre graver for muslimer og vi har felt for budister.
Anonym gravfelt
Vi har anonym gravfelt på gravplassen.
Urnesirkel
Vi har 2 typer urnesirkler. Den ene typen har gravminne av naturstein, med plass til inntil 3 navn, avhengig av størrelse og utforming av det enkelte gravminne. Den andre har gravminne av granitt - og ligger flatt. Her kan det vært plass til Det er dessverre ingen ledige graver på urnesirkler pr idag.
Barnegraver og barneminnepark
Vanlig praksis i Norge siste halvdel av 1900-tallet var at dødfødte barn ble lagt i graver sammen med andre personer som ble gravlagt på samme tid. Denne praksisen har ført til at de pårørende ikke fikk vite hvor deres barn ble gravlagt og mange bærer på en sorg fra denne opplevelsen.
Vi ønsker med dette minnestedet å imøtekomme et savn og gjøre opp for gammel urett. Vi ønsker å minnes deres tap. Foreldrene fikk ingen begravelse å gå i, og heller ingen grav å besøke. Barna forsvant uten spor.
Her skal pårørende få kunne tenne lys, legge ned blomster og sette seg ned. Det er også et tilbud om å få satt opp en navneplate for sitt barn på minnesteinen. Ta kontakt med kirkevergekontoret.
Vi har også egne barnefelt. På barnefeltene er mulig å velge mellom kiste eller urne og en velge mellom egen gravstein, navneplate eller uten navnemarkering.