Gravplassmyndigheten i Gjerdrum

Former for graver og gravlegging

Den som er ansvarlig for gravferden har ansvar for å bestemme om avdøde skal kremeres eller gravlegges i kiste. Det er gravplassmyndigheten som tilviser hvilken grav som skal brukes.

Mennesker er forskjellige. Vi ser ulikt på livet, har ulike interesser, og føler tilhørighet til ulike sammenhenger. Vi tenker at gravplassen også bør gjenspeile mangfoldet i samfunnet, ved at vi har ulike typer graver og gravsteder.

Det finnes i hovedsak to kategorier graver; kistegraver og urnegraver. Det er også anledning til å søke statsforvalteren om å få gjennomføre askespredning (Se gravplassloven §20).

Nedenfor kan du se de ulike tilbudene vi har i Gjerdrum.

  • Kistegrav
  • Urnegrav
  • Navnet minnelund
  • Tilrettelagt grav

 

Kistegrav

En kistegrav har plass til én kiste, og blir fredet i 20 år etter gravlegging. 

Ved nedsetting av kiste vil det være frigrav i 20 år, tilsvarende fredningstiden. Frigrav gjelder kun for innenbygdsboende. Ved gravlegging av utenbygdsboende, må det betales festeavgift fra dag en.

Kistegraven kan ikke benyttes til ny kistegravlegging før etter 20 år. Urner kan imidlertid settes ned i en kistegrav, uavhengig av fredningstiden, da disse gravlegges grunnere enn kista, og dermed ikke bryter gravfreden. Nedsettelse av urne i kistegrav, vil forlenge frigravsperioden med 20 år fra urna nedsettes i graven. Dette gjelder også for innenbygdsboende.

Når det er gått 20 år siden gravlegging, må ansvarlig for graven (fester) ta stilling til om en ønsker å beholde graven, eller om den ønskes slettet.

Dersom ektefelle eller andre ønsker samme gravsted med kister, før det er gått 20 år, er det nødvendig å feste to graver ved siden av hverandre. Disse kan ha navnet på samme steinen. I Gjerdrum praktiserer vi ikke såkalt dobbel dybde, der to kister plasseres over hverandre. 

 

Urnegrav

Ei urne kan settes ned på en vanlig kistegrav, og det er ikke krav om å vente i 20 år etter at siste kiste er gravlagt, for å kunne sette ned ei urne. Det er plass til åtte urner på en kistegrav. Vi har også navnet minnelund, se mer om det nedenfor. 

Urnenedsettelsen kan som regel skje ca fire uker etter seremoni/dødsfall. Vi setter ned urner hele året, mandag til fredag på dagtid. Vanligvis deltar pårørende ved urnenedsettelsenl, og normalt ledes urnenedsettelsen av gravplassarbeider. Dersom dere har spesielle ønsker, f.eks medvirkning av diakon, eller at det skal leses/synges noe i forbindelse med urnenedsettelsen, ta kontakt med gravplasskontoret for å høre om dette. Senking av urnen og gjenfylling av graven kan gjerne gjøres av pårørende. Dersom dere ønsker å gjøre dette, sier dere fra om det til gravplassarbeider når dere kommer. 

 

Navnet minnelund

På Gjerdrum gravplass har vi navnet minnelund, et sted hvor man får satt opp navneplate som er påført navn, fødselsår og dødsår. Urna bli satt ned i området rundt. Det er satt opp et fellesminnesmerke som navneplatene blir montert opp på. Her har pårørende anledning til å sette ned avskårne blomster og lys i et eget stativ til formålet.

Dersom man velger navnet minnelund, velger man bort et privat gravsted, og festetiden er maksimalt 20 år. Ellers på gravplassene får man sitt private gravsted, som kan beplantes etter gjeldende vedtekter, og festetiden kan gå utover 20 år.

 

Tilrettelagt gravfelt

På Gjerdrum gravplass har vi tilrettelagt gravfelt for muslimer.