Gravplassmyndigheten i Gjerdrum

Nyttig informasjon til ansvarlig for gravferden

Er du den som sørger for gravferden?

Det er én person som skal ha det formelle ansvaret for gravferden. Dette står i gravplassloven. Å sørge for en gravferd innebærer for eksempel å avgjøre hvor og hvordan den avdøde skal begraves.

Loven bestemmer hvem som har rett til å sørge for gravferden. Ansvaret bestemmes i følgende rekkefølge: ektefelle eller ekteskapsliknende samboerskap, barn, foreldre, barnebarn, besteforeldre, søsken, søskens barn og foreldres søsken. I tillegg må personen være over 18 år. Det er mulig å si fra seg ansvaret for å sørge for gravferden. Da går retten videre til neste person i rekken. Det er viktig å merke seg at det ansvarlig for grav/ fester ikke automatisk er den samme som er ansvarlig for gravferden. Les mer om dette på «Nyttig informasjon til ansvarlig for grav».

Hvis avdøde har etterlatt seg skriftlig, signert erklæring om hvem vedkommende ønsker skal ta ansvar for gravferden, vil denne gå foran lovens rekkefølge. I erklæringen kan hvem som helst over 18 år utpekes til å sørge for en annens gravferd, uavhengig av rekkefølgebestemmelsen. Men, det å sørge for en gravferd er fortsatt en rett, ikke en plikt. Det betyr at den som er oppført har mulighet til å si fra seg denne retten.

Hvis det er uenighet om hvem som skal sørge for gravferden er det kommunen som avgjør saken. Det er også kommunen som vil ta ansvaret for gravferden, dersom ingen etterlatte ønsker å sørge for gravferden.

 

Hva gjør du som sørger for gravferden?

Du tar en rekke avgjørelser i forbindelse med gravferden, som for eksempel:

  • Om avdøde skal kremeres eller om det skal være kistebegravelse. Etter kremasjon kan det velges mellom urnegravlegging og askespredning. Ved askespredning må det foreligge en godkjenning fra Statsforvalteren.
  • I hvilken kommune, gravplass og grav den avdøde skal gravlegges.
  • Hvilken seremoni og eventuelt seremonisted som skal benyttes ved gravferden.

Mange velger å la et gravferdsbyrå ordne det meste av praktiske og formelle oppgaver i forbindelse med gravferden. Pårørende som ønsker, kan imidlertid utføre mange av disse selv, f.eks. pynting av seremonilokale og utforming av program/sanghefte. Gravplassmyndigheten i din kommune plikter å veilede om frister og utfylling av skjema. Ønsker du mer informasjon om hva og hvordan familien selv kan ordne av oppgaver omkring gravferden, finner du det her Ta ansvar for gravferden | Gravferd (statsforvalteren.no).

Ved gravlegging brukes skjema Begjæring om gravlegging og eller kremasjon

Etter at gravferden er gjennomført vil du som sørger for gravferden få mulighet til å bli ansvarlig for graven, med mindre avdøde legges i en allerede festet grav. Da vil den som er fester fortsatt ha ansvaret. Fester kan overføre ansvaret til andre som eventuelt ønsker å overta.

 

Gravplasser og valg av grav

I Gjerdrum har vi to gravplasser; Gjerdrum og Heni, og pårørende velger selv hvilken gravplass de vil benytte. Vi ønsker også å tilrettelegge for at de i størst mulig grad kan velge hvor på gravplassene gravstedet skal være, og hvilken type grav som ønskes. På begge gravplassene kan det gravlegges både kister og urner, og på Gjerdrum gravplass har vi også en navnet minnelund for nedsetting av urner. Dersom det velges navnet minnelund, velger man bort et privat gravsted, og festetiden er maksimalt 20 år. Ellers på gravplassene får man sitt private gravsted, som kan beplantes etter gjeldende vedtekter, og festetiden kan gå utover 20 år.

 

Kostnader

Det koster ikke noe for selve gravleggingen når man gravlegges i den kommunen man er bosatt etter folkeregisteret. Det er heller ingen kostnader de første 20 årene etter siste gravlagte i en grav. Dersom fester ønsker å beholde graven når det har gått 20 år, påløper det festeavgift.

Hvis noen ønsker å gravlegges i en kommune der man ikke bor, påløper det avgifter. For Gjerdrum framkommer disse i prislista.

 

Feste av grav

Alle graver har en fester. Festeren er ansvarlig for at graven holdes i stand, og bestemmer hvem som kan gravlegges i graven. Det er viktig at familien drøfter hvem som skal stå som fester av gravstedet, og dere må ha i tankene at festeforholdet gjelder for mange år framover. Det er bare én kan stå som fester på graven, men fester kan overdra festet videre om ønskelig. Hvem som har rett og plikt til å feste en grav, bestemmes i stor grad av arveloven.

Når den frie festetiden på 20 år er utløpt, vil fester få varsel om at det påløper festeavgift. Fester kan da velge å frasi seg festet, og dersom ingen ønsker å overta festest, vil graven bli slettet. Dersom vi ikke får tak i fester, vil vi sette ut en "pinne" der vi ber fester eller andre som har interesse, ta kontakt. Hvis vi fortsatt ikke hører noe, fjerner vi steinen, og graven blir slettet. 

 

Gravminne

Det er ingen plikt til å sette gravminne (gravstein) på graven. Graven er likevel fredet i 20 år. Til permanent gravminne blir satt opp, kan et midlertidig trekors/hjerte bestilles gjennom et begravelsesbyrå. Det kan være en fordel å gi seg noe tid før en bestemmer seg for gravminne. Gravminnet må godkjennes av kirkevergen før det settes opp.

Gravminnet og dets utstyr skal, etter lovverket, være av bestandig materiale. Steinen kan måtte flyttes ved oppgraving av nabograver, uten at fester kontaktes. Gravminnet og dets utstyr må tåle maskinell behandling. Dersom gravminnet kommer ut av sin opprinnelige stilling, for eksempel ved telehiv og lignende, er det festers ansvar å kontakte et steinindustrifirma for å få gravminnet på plass igjen.

 

Gravplassvedtekter i Gjerdrum

Vi viser for øvrig til vedatte vedtekter for gravplassene i Gjerdrum.