Gravplassmyndigheten i Gjøvik

Former for graver og gravlegging

Den som er ansvarlig for gravferden har ansvar for å bestemme om avdøde skal kremeres eller gravlegges i kiste. Det er gravplassmyndigheten som tilviser hvilken grav som skal brukes.

Vi mennesker er så forskjellige. Vi ser ulikt på livet, har ulike interesser, og føler tilhørighet til ulike sammenhenger. Hos oss tenker vi at gravplassen også bør gjenspeile mangfoldet i samfunnet, derfor har vi ulike typer graver og gravsteder.

Det finnes i hovedsak to kategorier graver. Det ene er kistegraver og det andre er urnegraver. 

Det er også mulig å spre asken etter kremasjon. Da er saksgangen å søke statsforvalteren om å få gjennomføre askespredning (Se gravplassloven §20)

Nedenfor kan du se de ulike tilbudene vi har i Gjøvik kommune.

  • Kistegrav
  • Urnegrav
  • Navnet minnelund (Hunn og Biri foreløpig)
  • Tilrettelagt grav
  • Anonym grav
  • Minnestein for anonyme barnegraver

Kistegrav:

Dette er grav med plass til en kiste. Etter gravlegging er den fredet i 20 år. Det re vanlig å reservere en grav ved siden av hvis man vet at det vil bli behov for en kistegrav til i løpet av fredningstida. Kistegraver kan derfor være enkle eller doble. Det er vanlig med et gravminne pr grav enten er enkel eller dobbel. 

Urnegrav:

En urnegrav er noen mindre enn en kistegrav. Det er vanligvis plass til 4 urner i en urnegrav. Graven er fredet i 20 år, men det kan likevel settes ned 4 urner i graven i løpet av fredningsperioden. Noen ønsker å sette ned urne i kistegraver. Det er tillatt i fredningsperioden. Det kan settes ned opp til 8 urner i en kistegrav. 

Navnet minnelund. 

Dett er et sted hvor man setter ned urner i et avgrenset område. Det er et felles minnemerke på minnelunden med en bladrankke hvor navnene settes opp. Man får et blad med navn, fødsels år og dødsår. Pårørende har anledning til å sette ned avskårne blomster og lys i fellesstativ. Det er også en benk der man kan sitte og være på minnelunden. 

Tilrettelagt grav.

Ulike livssyn har ulike skikker for gravlegging.

(Bilde fra felt 12)

Anonyme graver.

Det er anledning til å sette ned urner anonymt. Man vil da få vite hvilken gravplass urnen er satt ned på men, selve gravstedet er anonymt. 

Minnestein for anonyme barnegraver.

Noen ønsker å sette ned urner etter foster og barn som er død før fødsel. Vi har et eget område til dette på Gjøvik gravlund. Der har vi en stein som er et felles minnesmerke for alle disse. 

(Bilde av steinen)