Lys i mørketiden

Vi er inne i en årstid med færre timer dagslys, og i tiden frem til jul vil mange tenne lys ved gravene til sine kjære. Dette er en tradisjon som med årene har vokst sterkt i Norge, og det blir stadig vanligere å se gravplasser med opplyste graver etter mørkets frembrudd. Lysene symboliserer på både sorger og gleder.

Det finnes et stort utvalg av lykter på markedet og vi ser at det er populært å bruke lys drevet av batteri som ikke slukkes av vær og vind. Mange av disse lyktene har lang brennetid og kan dermed bli stående på graven i lang tid. Det hender at lyslykter som står løst i bedet eller ved gravsteinen føres av gårde med vinden og kommer på avveie. Batteriene i disse lyktene inneholder tungmetaller som er skadelig for naturen.     

Det er viktig at lyktene blir tatt hånd om på en forsvarlig måte. Ved å kaste uønskede lykter i rett beholder er du som besøkende av gravplassen med på å bidra til at batteriene blir gjenvunnet i stedet for å havne i naturen.

Vi ønsker å oppfordre pårørende til jevnlig å besøke gravene til sine kjære, og rydde bort gravutstyr som ikke lenger tjener sin hensikt.

 Ved utvalgte avfallspunkt på gravplassene er det etablert beholdere med lokk i oransje farge, hvor en kan kaste EL–avfall (eks. elektriske lykter og batterier).