Skikk og bruk på gravplassene

Alle er velkommen til å ferdes både på og gjennom byens gravplasser.

Visste du at det er forskriftsbestemt at ferdsel på gravplassene fortrinnsvis skal skje gående? 
Og at det alltid er båndtvang? Ha gjerne med deg hunden i bånd, men ikke la den gjøre fra seg på gravene og husk å ta med deg eventuelle etterlatenskaper.

Gravplassene våre er "grønne lunger" i landskapet, men de skiller seg litt ut fra parker og andre friluftsområder. Gravplassene er minnesteder og skal være tilegnet ro og ettertanke. Det er ikke her du legger joggeruten, sykkelturen eller den høylytte praten.

Nyt gjerne en god bok eller musikk på øret på en av benkene, men ha blikk for, og ta hensyn til, den som besøker graven til en av sine nærmeste eller til en gravferd i nærheten.

Sett fra deg bilen utenfor gravplassen. Gravplassene er utformet med tanke på ferdsel til fots; det vil gi deg selv og andre en større mulighet for ro og ettertanke. Bestemmelsen om å ferdes gående gjelder også selv om du har med deg planter, jord o.a. til å stelle, men du kan sende oss en søknad om å få kjøre i spesielle tilfeller. Vær oppmerksom på at du kan bli bedt om å vise kjøretillatelsen av betjening inne på gravplassen.

Høy alder og/eller bevegelseshemming er selvsagt grunner som kan gi deg tillatelse til å kjøre inn til graven(e). Send oss en søknad med dokumentasjon, så vil du få en tillatelse som du kan ha med i bilen.

Ta gjerne kontakt med oss hvis du lurer på noe om ferdsel på gravplassene.

Les mer om bl.a. Vedtekter for gravplassene i Bergen og Forskrift om båndtvang m.m. for hund, Bergen kommune på siden om Avgifter og regelverk